Bosmaaiers: alles wat u moet weten over bosmaaiers en trimmers

greenworks-82-volt-accu-trimmer-en-bosmaaier-gc82st-2
Als u van plan bent om een bosmaaier te kopen is het verstandig om eerst informatie in te winnen over de verschillende soorten en hun toepassingen. In dit artikel leggen wij ook de verschillen in aandrijving, bediening en vermogen toe. Aan de hand van deze gegevens kunt u bepalen welke bosmaaier of trimmer voor u de juiste is.

Het verschil tussen een bosmaaier en een trimmer

Als je zoekt naar bosmaaiers kom je veel verschillende termen tegen. De een noemt een machine grastrimmer of trimmer en de ander noemt hem bosmaaier. Als u het verschil niet weet kan dit erg verwarrend zijn. Toch is er wel degelijk een belangrijk verschil. Een grastrimmer is namelijk voornamelijk bedoelt om de kantjes of randen van uw gazon netjes af te werken. Een bosmaaier kan ook worden gebruikt om slootkanten en hellingen me te maaien. Voor een bosmaaier zijn vaak ook veel verschillende accessoires te krijgen, zoals een mes of onkruidborstel die verwisseld kan worden met de draadkop.

Met accu, elektrisch of op benzine

Er zijn voor bosmaaiers en trimmers drie soorten aandrijving mogelijk. U kunt namelijk kiezen uit trimmers met accu, elektrische trimmers of bosmaaiers op benzine. Elk van deze machines heeft zijn voor en nadelen. Door gebruik te maken van tuingereedschap op accu hoeft u nooit benzine aan te schaffen, heeft u geen hinder van kabels en werkt u milieubewust. Een nadeel is wel dat u altijd moet zorgen voor volle accu’s en niet verder kan werken als de accu leeg is. Elektrische tuinmachines zijn erg handig op plekken waar een stopcontact in de buurt is. U hoeft namelijk nooit te laden en maakt geen gebruik van benzine die u bij moet vullen. Zo bespaard u kosten en werkt u milieuvriendelijk. Het grootste nadeel van een elektrische machine is dat u altijd afhankelijk bent van stroom. Benzine tuinmachines zijn over het algemeen erg krachtig, kunnen overal worden gebruikt en hebben geen tijd nodig om op te laden. Naast de voordelen van een benzine motor zijn er ook een aantal nadelen waar u rekening mee dient te houden. Zo moet u benzine blijven aanschaffen om te kunnen werken, maakt de machine meer herrie dan alternatieven op elektriciteit of accu en is het slecht voor het milieu.

Vermogen

Het vermogen van een bosmaaier of trimmer is sterk afhankelijk van de aandrijving. Ook de prijsklasse van de machine bepaald in de praktijk vaak hoeveel vermogen een machine heeft. Als u het vermogen van drie soorten machines zou vergelijken die hetzelfde kosten zou dit de uitslag zijn: benzine > Elektrisch > Accu. De reden dat accu trimmers binnen dezelfde prijsklasse minder vermogen hebben is dat de accu een erg kostbaar onderdeel is. Als de motor van de trimmer dus vrijwel gelijk is aan de motor van een elektrische trimmer moet u de kosten voor de accu er nog bij op tellen. Een bosmaaier op benzine wint doordat de prestaties van benzine motoren enkel kunnen worden geëvenaard met elektrische machines uit het hogere segment. D inhoud van een benzine motor heeft veel invloed op het vermogen en word uitgedrukt in een aantal cc’s. Bij elektrische trimmers drukken we het vermogen uit in watt en bij accu grastrimmers in volt.

Soorten handgrepen

De manier waarop u de machine bedient hangt af van het soort handvat dat er aan bevestigd is. Er zijn twee duidelijk verschillende hangrepen, de bull-horn of de D-beugel. De klassieke bull-horn handgrepen zijn ideaal voor zwaardere machines. Doordat u hem met twee handen kunt sturen werkt u comfortabel en efficiënt. De D-beugel handgreep is vooral erg handig voor lichtere machines. U pakt een trimmer of bosmaaier met een D-beugel namelijk erg makkelijk op nadat u het werk heeft onderbroken. Ook het sturen van de machine zal u prima afgaan zolang de machine niet te zwaar voor u is. MTD-Smart-BC-26D-benzine-bosmaaier

Accessoires voor bosmaaiers

Zoals eerder ook al benoemd zijn er voor bosmaaiers heel veel accessoires beschikbaar. Sommige trimmers zijn ook in staat om gebruik te maken van enkele accessoires, maar de mogelijkheden zijn minder uitgebreid. Een zeer goed lopend product uit ons assortiment is bijvoorbeeld de onkruidborstel voor bosmaaiers. De motor van een elektrische trimmer is helaas niet geschikt om de zware borstel aan te drijven. Ook bij bosmaaiers op benzine is het verstandig om eerst te kijken naar de eisen van een accessoire. Wij raden u namelijk af om onkruidborstels te gebruiken op machines onder de 30 cc.

Zie ook:

➤ Hoe je een onkruidborstel op uw bosmaaier bevestigd ➤ Een onkruidborstel op uw bosmaaier, past dat?