Bosmaaiers: alles wat je moet weten over bosmaaiers en trimmers

greenworks-82-volt-accu-trimmer-en-bosmaaier-gc82st-2

Wil je een bosmaaier aanschaffen, dan is het verstandig om eerst informatie te verzamelen over de verschillende soorten. In dit artikel leggen we de verschillen uit, in aandrijving, bediening en vermogen.

Het verschil tussen een bosmaaier en een grastrimmer

Als je zoekt naar bosmaaiers kom je verschillende termen tegen. De een noemt de machine een grastrimmer, de ander een bosmaaier. Als je het verschil niet weet, kan dit erg verwarrend zijn. Toch is er wel degelijk een belangrijk verschil. Een grastrimmer is voornamelijk bedoelt om kantjes en randen van het gazon netjes af te werken. Een bosmaaier kan ook worden gebruikt om slootkanten en hellingen mee te maaien. Voor een bosmaaier zijn vaak ook verschillende accessoires te krijgen, zoals een mes of onkruidborstel die verwisseld kan worden met een draadkop.

Benzine bosmaaiers, elektrisch of op accu?

Bosmaaiers zijn verkrijgbaar met drie soorten aandrijvingen: accu bosmaaiers, elektrische bosmaaiers en benzine bosmaaiers. Elk van deze machines heeft zijn voor- en nadelen.

Accu bosmaaier

Door gebruik te maken van een accu bosmaaier, hoef je geen benzine aan te schaffen, ervaar je geen hinder door kabels en werk je milieubewust. Een nadeel is wel dat je altijd moet zorgen voor een volle accu en niet verder kunt werken als de accu leeg is.

Elektrische bosmaaier

Een elektrische bosmaaier is handig op plekken waar een stopcontact in de buurt is. Je hoeft nooit een accu op te laden of benzine bij te vullen. Hierdoor bespaar je kosten en werk je milieuvriendelijk. Een nadeel van de elektrische bosmaaier is wel dat je altijd afhankelijk bent van een stroomvoorziening.

Benzine bosmaaiers

Benzine bosmaaiers zijn erg krachtig, kunnen op alle locaties worden gebruikt en hoeven niet opgeladen te worden. Dit maakt een benzine bosmaaier erg geschikt voor professioneel gebruik. De nadelen van benzine bosmaaiers zijn wel dat je benzine moet aanschaffen, de machine meer herrie maakt dan de alternatieven op elektriciteit of accu en het is slechter voor het milieu.

Het vermogen van de bosmaaier

Het vermogen van een bosmaaier is sterk afhankelijk van de aandrijving. Ook de prijsklasse van de machine bepaalt in de praktijk vaak hoeveel vermogen de maaier heeft. Als je het vermogen van de maaiers zou vergelijken binnen dezelfde prijsklasse zou de uitslag zijn: benzine > elektrisch > accu. De reden dat accu bosmaaiers binnen dezelfde prijsklasse minder vermogen hebben, is omdat de accu een kostbaar onderdeel is. Als de motor van de maaier dus vrijwel gelijk is aan de motor van een elektrische bosmaaier, komen de kosten van de accu er nog overheen. Een bosmaaier op benzine wint doordat de prestaties van benzinemotoren enkel kunnen worden geëvenaard door elektrische bosmaaiers uit het hogere segment.

De inhoud van een benzinemotor heeft veel invloed op het vermogen en wordt uitgedrukt in het aantal cc’s. Bij elektrische maaiers wordt dit uitgedrukt in watt bij accu bosmaaiers in volt.

Soorten handgrepen

De manier waarop de machine bediend wordt, hangt af van het soort handvat dat eraan bevestigd is. Er zijn twee verschillende handgrepen, de bullhorn en de D-beugel. De klassieke bullhorn handgrepen zijn ideaal voor zwaardere machines. Doordat je deze met twee handen bedient, werk het comfortabel en efficiënt. De D-beugel handgreep is vooral erg handig voor lichtere machines. Je kunt de bosmaaier makkelijk weer oppakken nadat je het werk hebt onderbroken.

MTD-Smart-BC-26D-benzine-bosmaaier

Accessoires voor bosmaaiers

Er zijn verschillende accessoires voor bosmaaiers beschikbaar. Een zeer goedlopend product uit ons assortiment is bijvoorbeeld de onkruidborstel voor bosmaaiers. De motor van een elektrische maaier is helaas niet geschikt om de zware borstel aan de drijven. Ook bij de bosmaaier op benzine is het verstandig om eert te kijken naar de eisen van een accessoire. Wij raden af om onkruidborstels te gebruiken bij machines onder de 30 cc.

Zie ook:

➤ Hoe je een onkruidborstel op uw bosmaaier bevestigd ➤ Een onkruidborstel op uw bosmaaier, past dat?