Onkruid verwijderen op een milieuvriendelijke manier

Vanzelfsprekend wil je geen onkruid in je tuin. Onkruid in de border, tussen de tegels of in het grind, lijkt rommelig en zorgt voor een onverzorgde uitstraling. Helaas gaan de methodes voor onkruid verwijderen vaak ten koste van het milieu. Dit komt omdat er bij onkruid verwijderen vaak gebruik gemaakt wordt van giftige bestrijdingsmiddelen. Wij geven hier een aantal tips om onkruid te verwijderen op een milieuvriendelijke manier!

Elektrisch onkruid branden

Met een onkruidbrander kun je eenvoudig onkruid verwijderen. Er zijn gasbranders tegen onkruid, maar er zijn ook elektrische branders. Beide varianten gebruiken hitte om het onkruid tot in de wortels te verbranden. Veel elektrische onkruidverbranders gebruiken infrarood om het onkruid zo heet te maken dat het verbrand. In tegenstelling tot de gasbrander tegen onkruid, is elektrisch onkruid verwijderen de meest duurzame optie, omdat hierbij geen gas of benzine verbruikt wordt.

Heet water voor onkruid verwijderen

Een effectieve manier voor milieuvriendelijk onkruid verwijderen is door het bestrijden met heet water. Het hete water zorgt ervoor dat eiwitten in het onkruid kapotgaan. Hierdoor gaat de plant dood.

Door onkruid te verwijderen met heet water richt je geen schade aan in de rest van de tuin. Andere planten, bestrating en schuttingen worden niet aangetast.

Een ander groot voordeel van heet water inzetten voor de bestrijding van onkruid is dat het ook onkruid dood dat nog niet zichtbaar is.

24 uur na het bestrijden van het onkruid met heet water zijn de eerste resultaten al zichtbaar.

Onkruid verwijderen met de hand

Milieuvriendelijk onkruid verwijderen kun je ook met de hand doen. Hierbij kun je gebruikmaken van handgereedschappen zoals voegenkrabbers en onkruidstekers.

Houdt bij het gebruik van deze handgereedschappen wel rekening met kwetsbare bestrating, want deze kunnen worden aangetast door de harde borstels.

Naast dat de gereedschappen bestrating kunnen aantasten, is dit ook een relatief tijdrovende methode van het verwijderen van onkruid. Maar het is wel een ontspannende manier!

Azijn voor het verwijderen van onkruid

Vaak wordt aangeraden om schoonmaakazijn te gebruiken bij het verwijderen van onkruid, maar dit is een methode die wel schadelijk is voor het milieu. De concentraties azijnzuur in schoonmaakazijn leveren een risico op voor waterorganismen, planten en bodemorganismen die in de grond leven. In Nederland is het gebruik van schoonmaakazijn buiten het huis niet toegestaan.

Onkruid voorkomen in plaats van verwijderen

Een tip om onkruid te voorkomen is het gebruiken van strooizout. Zodra je alle onkruid hebt verwijderd, strooi je strooizout op de plekken waar geen planten groeien. Vervolgens ga je hier met de tuinslang overheen zodat het strooizout tussen de tegels in de aarde terechtkomt. Het strooizout zorgt ervoor dat het voor het onkruid moeilijk is om terug te komen.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.