Duurzaam, natuurlijk en milieuvriendelijk onkruidbestrijden

Het bestrijden van onkruid is iets dat helaas vaak ten koste van het milieu gaat. Dit komt omdat er vaak gebruik word gemaakt van giftige bestrijdingsmiddelen. Daarom hebben wij besloten om dit artikel te schrijven over duurzame en natuurlijke manieren om onkruid te bestrijden. Zo kunt u straks in de tuin aan de slag om uw onkruid te verwijderen op een milieuvriendelijke manier. Een aantal manieren in deze gids voor duurzaam onkruid bestrijden maken gebruik van brandstoffen. Toch zijn ook deze manieren een stuk duurzamer dan het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Onkruid laten groeien

De eerste en makkelijkste manier om met onkruid om te gaan is om het te laten voor wat het is. Het laten groeien van onkruid bespaard u geld, tijd en moeite. Veel mensen denken dat het raar is om wat onkruid in de tuin te hebben, maar dit hoeft zeker niet storend te zijn. Heb je nou echt een hekel aan onkruid, lees dan verder want er zijn ook natuurlijke manieren om er vanaf te komen!

Onkruid wegbranden

Met een onkruidbrander kunt u onkruid verbranden. Er zijn onkruidbranders op gas en op elektriciteit. Beide varianten gebruiken hitte om het onkruid tot in de wortels te verbranden. Branders op benzine gebruiken een vlam. Veel elektrische branders gebruiken infrarood om het onkruid zo heet te maken dat het verbrand. De elektrische onkruidbrander is natuurlijk de meest duurzame omdat er geen gas verbruikt word.

Onkruidmachine met borstel

loncin-g13e-230v-400v-aggregaat-generator

Onkruidmachines zijn een krachtige manier van onkruid verwijderen zonder gebruik te maken van chemicaliën. Deze machines zijn vooral bedoelt voor mensen die hele grote oppervlaktes onkruidvrij willen houden. Ook voor professionals en bedrijven zijn ze erg geschikt. Door een hele grote metalen borstel aan te drijven met een krachtige benzine of diesel motor verwijdert een onkruidmachine zonder enige moeite alles wat er tussen uw tegels groeit.

Naar onkruidmachines

Onkruidborstel voor bosmaaier

Voor iedereen met een benzine bosmaaier is dit de meest eenvoudige manier om onkruid te verwijderen. U hoeft namelijk alleen een onkruidborstel aan te schaffen en kunt beginnen. Voor meer informatie over het gebruiken van onkruidborstels op uw bosmaaier hebben wij een artikel geschreven.

Onkruidborstel op bosmaaier bevestigen

Onkruidborstel voor bosmaaier kopen

Heetwater onkruidbestrijder

Bio-Weed-Killer-heetwater-onkruid-bestrijder-verdelger-tuintechniek-winsum

Door het gebruiken van heet water om onkruid te bestrijden kunt u stoppen met het gebruiken van chemicaliën. Zo bestrijd u duurzaam en schoon. Het resultaat van bestrijden met heet water is al na 24 uur zichtbaar. De benzine of diesel gestookte brander verwarmt het water tot de benodigde behandelingstemperatuur. Vervolgens kunt u de machine over uw tegels heen rijden en met een knop het hete water over het onkruid heen laten sproeien.

Heetwater onkruidbestrijder bekijken

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een veel gebruikt middel om onkruid te bestrijden. Het mooie van schoonmaakazijn is dat het door de natuur word afgebroken. Het is dus niet schadelijk voor het milieu. Toch moet u bij het gebruiken van schoonmaakazijn altijd voorzichtig zijn met uw planten. Als u de azijn per ongeluk over uw planten heen sproeit kan dit de planten ernstig aantasten. Voor het gebruiken van schoonmaak azijn raden wij altijd aan om een drukspuit te gebruiken. Hierin kunt u de azijn met water mengen en de tegels onder sproeien.

gloria-prima-5-drukspuit

Drukspuit kopen

Conventioneel onkruid verwijderen

WOLF-Garten-multi-star-schoffel

Met conventioneel onkruid verwijderen bedoelen wij op de ouderwetse manier, met de hand of met een stuk handgereedschap. Dit is voor kleine tuinen of kleine hoeveelheden onkruid prima te doen. En, er is niks mis met een beetje handwerk toch? handige gereedschappen voor het verwijderen zijn schoffels, voegenkrabbers en onkruidstekers.

Naar handgereedschap voor de tuin

Onkruid voorkomen

Een goede tip om onkruid te voorkomen is het gebruiken van strooizout. Zodra uw tuin onkruidvrij is strooit u strooizout over alle plekken waar geen planten groeien. Vervolgens gaat u er met de tuinslang overheen en zorgt u dat het zout tussen uw tegels in de aarde gaat zitten. Dit zout maakt het voor onkruid moeilijk om terug te komen. Een ander tip is het goed bijhouden van uw tuin. Kleine hoeveelheden onkruid zijn gemakkelijk met een schoffel of borstel te verwijderen.

Wat werkt niet?

Het gebruiken van onkruiddoek, ook wel worteldoek genoemd, werkt helaas niet tegen onkruid. Zodra er zaden in uw tuin terecht komen zal het boven het doek beginnen te groeien. U zult dus nog steeds zelf het onkruid moeten verwijderen, ook als er onkruiddoek onder uw tegels zit.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.