Gras zaaien – hoe en wanneer gras zaaien

Gras zaaien – hoe en wanneer gras zaaien

Gras zaaien is iets dat de meeste mensen prima zelf kunnen. Zo bespaard u veel kosten op uw gazon. Lees hier hoe en wanneer u gras moet zaaien voor het beste resultaat.

Wanneer moet u gras zaaien

Als u snel wilt beginnen hebben wij goed nieuws! U kunt namelijk het hele jaar door gras zaaien. Er zijn echter wel twee periodes waarin het resultaat over het algemeen het beste is. Deze periodes zijn het voorjaar en het najaar.

Voorjaar

In het voorjaar is er weinig kans dat het nog gaat vriezen. De zon schijnt veel, maar er valt ook nog voldoende regen om uw grond goed vochtig te houden. Dit zorgt voor goede omstandigheden om het graszaad te laten ontkiemen. Het voorjaar is vanaf april tot en met mei.

Najaar

Tijdens het najaar is het vaak nog lekker warm weer. Hierdoor is de bodem op een zeer goede temperatuur om zaden te laten ontkiemen gras te laten groeien. Ook heeft u tijdens het najaar minder last van onkruid. Het najaar is vanaf augustus tot en met oktober.

Weersomstandigheden

Natuurlijk is je succes in beide ‘zaaiperiodes’ erg afhankelijk van het weer. Wij raden u daarom aan om voorafgaand aan het zaaien goed vooruit te plannen door het weerbericht voor de komende week/weken in de gaten te houden. Het is vooral belangrijk dat er in de eerst 2 weken genoeg regen valt om de zaden eerst te ontkiemen en vervolgens te laten groeien. Ook de temperatuur is van belang. Deze zou eigenlijk niet onder de 10 graden moeten zijn voor een optimale ontkieming. Als de omstandigheden goed zijn zullen er na een week al grassprietjes te zien zijn. In de weken hierna zal het gazon steeds voller en voller dichtgroeien.

Soorten graszaad

Er zijn heel veel soorten graszaad op de markt. Welke u het beste kunt gaan zaaien hangt af van de uiteindelijke doeleinden van uw gazon. Let hier goed op wanneer u graszaad aanschaft. Het zou zonde zijn als u een soort koopt die achteraf toch niet geschikt blijkt te zijn voor uw gazon. Wij delen alle soorten gras in in twee categorieën, gras om op te spelen en normaal gras.

Graszaad voor een speelgazon 

Speelgazon is een speciale mix van verschillende graszaden. Deze soorten zijn uitgekozen om hun zeer uiteenlopende eigenschappen. Zo zitten er fijne grassoorten doorheen voor een vol en strak uiterlijk, maar ook hele grove soorten. Deze grove grassoorten zijn juist bedoelt om te voorkomen dat het gazon snel zal beschadigen. Het is dus echt gemaakt om veel overheen te lopen of zelfs te spelen. Zo kunnen de kinderen heerlijk hun gang gaan in de tuin zonder dat u zich druk maakt om het gazon. Deze grassoort is eigenlijk voor vrijwel iedereen een zeer goede keuze. Andersom gaat dit echter niet op. Lees dus ook over graszaden voor een normaal gazon!

Graszaad voor een normaal gazon

Graszaad voor een normaal gazon is voor heel veel mensen een prima keuze. Het is een relatief fijne grassoort die er strak uitziet. Het is echter wel een stuk minder robuust als het hierboven genoemde speelgazon. Dit betekend dat u met spelende kinderen en veel heen en weer lopen al snel kale plekken gaat zien.

Speciale grassoorten

➤ Alle soorten graszaad 

Benodigdheden

Voor het zaaien van uw gazon heeft u een aantal dingen nodig. Een deel hiervan zult u aan moeten schaffen en een deel kunt u gemakkelijk huren.
Om goed aan de slag te gaan met uw gras heeft u het volgende nodig:

Het zaaien van uw gazon

Als u de juiste periode en de juiste grassoort weet is het tijd om te leren hoe u het gazon moet zaaien. Dit doen we in een aantal stappen. Deze stappen lichten we hieronder toe.

Perceel vrijmaken

Als eerste is het belangrijk dat u het perceel waar u gras in wilt zaaien geheel vrijmaakt van struiken, stenen en eventueel troep. Ook tuinafval zoals takken en grote stukken blad kunt u het beste verwijderen voor u begint met de volgende stap om een perfect gazon te zaaien.

Het perceel omspitten

Om de grond goed los te maken en ondergrondse obstakels te verwijderen is het goed om het gehele perceel om te spitten. Vaak komt u dan nog erg veel stukken steen, hout en wortels tegen.

Grond bemesten

Voor u kunt beginnen met het inzaaien kunt u de grond bemesten. Zo weet u zeker dat er voldoende voedingstoffen voor het toekomstige gras in de bodem zitten. Door te bemesten zal het gras sneller en sterker gaan groeien zodra u het heeft gezaaid.

Grond vrezen of ploegen

Om de mest die nu over u grond heen ligt goed in de grond te krijgt heeft u een grond- of tuinfrees nodig. Door de grond te vrezen worden de bovenste laag aarde en de meststof goed door elkaar gemengd zodat de mest niet alleen op het oppervlakte ligt.

Grond plat rollen

Door de grond goed plat te rollen met een gazonroller worden de overgebleven klonten aarde verpulverd. De reden dat rollen zo belangrijk is voor een mooi gazon komt doordat niet plat gerolde grond gaat verzakken. U zult vervolgens kuilen kunnen krijgen.

Vlak harken

Na het rollen is het verstandig om de laatste oneffenheden in het perceel vlak te harken. Dit doet u met een fijne grashark.

Gras zaaien

Het is nu tijd om het graszaad in te zaaien. Let op dat het niet te hard waait terwijl u gaat zaaien. Bij een harde wind is het erg moeilijk om het graszaad goed te verdelen over uw perceel. Het is mogelijk om gras te zaaien met de hand. Wij raden dit echter af. Een strooiwagen is namelijk betrouwbaarder in het gelijkmatig verdelen. Tijdens het zaaien van gras doet u altijd een helft recht en een helft overdwars. Hierdoor is de verdeling optimaal.

Gras in harken

Na het zaaien moet u het gras in harken. Zo heeft het veel meer kans om te ontkiemen. Het in harken doet u met een grashark. U hoeft slechts het bovenste laagte van de aarde te harken. Let dus op dat u niet te diep gaat (1 tot 2 cm is perfect).

Eventueel grond bewateren

Als u op een droog moment uw gras gaat zaaien is het van belang dat u na die tijd de grond goed bewaterd. Blijf dit ook doen de dagen na het zaaien als er in tussentijd geen regen valt.

In de komende weken zullen uw graszaden uitgroeien tot een mooi groen gazon. Onthoud wel dat het nieuwe gras kwetsbaar kan zijn. Hierdoor is het verstandig om het niet te kort te maaien.