Gras zaaien – hoe en wanneer gras zaaien

Gras zaaien – hoe en wanneer gras zaaien

Wil jij een mooi en dicht gazon? Dan geeft gras zaaien een mooi resultaat. Maar wat is de beste tijd om graszaad te zaaien en hoe doe je dat precies? Laten we daar eens op ingaan.

Wanneer gras zaaien?

Als je snel wilt beginnen, hebben wij goed nieuws! Je kunt namelijk het hele jaar door gras zaaien. Er zijn wel twee periodes waarin het resultaat over het algemeen het beste is. Deze periodes zijn het voorjaar en het najaar.

Gras zaaien in het voorjaar

In het voorjaar is er weinig kans dat het nog gaat vriezen. De zon schijnt veel in deze periode en er valt voldoende regen om de grond vochtig te houden. Dit zorgt voor goede omstandigheden om het graszaad te laten ontkiemen. Het voorjaar is de periode vanaf april tot en met mei.

Gras zaaien in het najaar

In het najaar is het vaak nog lekker weer met een aangenaam klimaat. Hierdoor is de bodem op een zeer goede temperatuur om de zaden te laten ontkiemen en het gras te laten groeien. Ook heb je in het najaar minder last van onkruid. Het najaar is de periode vanaf augustus tot en met oktober.

De juiste weersomstandigheden voor gras zaaien

Het succes van gras zaaien in het voor- en najaar is afhankelijk van het weer. Wij raden daarom aan om voorafgaand aan het zaaien goed vooruit te plannen door het weerbericht voor de komende week/weken in de gaten te houden. Het is vooral belangrijk dat er in de eerste twee weken genoeg regen valt om de zaden eerst te ontkiemen en vervolgens te laten groeien. Ook de temperatuur is van belang. Deze zouden eigenlijk niet onder de 10 graden moeten zijn voor een optimale ontkieming.  Als de omstandigheden goed zijn zullen er na een week al grassprietjes te zien zijn. In de weken hierna zal het gazon steeds voller en voller dichtgroeien.

Soorten graszaad

Er zijn verschillende soorten graszaad op de markt. Welke je het beste kunt zaaien hangt af van de gebruiksdoeleinden van het gazon. Let hier goed op wanneer je graszaad aanschaft. Het zou zonde zijn als je een soort koopt die achteraf toch niet geschikt blijkt te zijn voor het gazon. Wij delen grassoorten in twee categorieën in, gras om op te spelen en normaal gras.

Graszaad speelgazon

Graszaad voor een speelgazon is een speciale mix van verschillende graszaden. Deze soorten zijn uitgekozen om hun zeer uiteenlopende eigenschappen. Zo zitten er fijne grassoorten doorheen voor een vol en strak uiterlijk, maar ook hele grove soorten. Deze grove grassoorten zijn juist bedoeld om te voorkomen dat het gazon snel zal beschadigen. Het is gemaakt om overheen te lopen en op te spelen. Zo kunnen kinderen heerlijk hun gang gaan op het gras zonder dat het beschadigt.

Voor vrijwel ieder gazon is graszaad voor speelgazons een goede keuze.

Graszaad normaal gazon

Graszaad voor een normaal gazon is voor veel mensen een prima keuze. Het is een relatief fijne grassoort die er strak uitziet. Het is echter wel een stuk minder robuust als het hierboven genoemde graszaad voor een speelgazon. Dit betekent dat het gras sneller beschadigt als er veel overheen gelopen wordt.

Benodigdheden voor graszaad zaaien

Voor het zaaien van het gras heb je een aantal dingen nodig:

  • Graszaad
  • Spade
  • Grashark
  • Strooiwagen
  • Tuinfrees
  • Gazonroller of tuinwals
  • Meststoffen

Hoe werkt gras zaaien?

Als je de juiste periode en de juiste grassoort weet is het tijd om te leren hoe je het gazon moet zaaien. Dit doen we in een aantal stappen.

Perceel vrijmaken

Als eerste is het belangrijk dat het perceel waar het gras gezaaid wordt, vrijgemaakt wordt van struiken, stenen en troep. Ook tuinafval zoals grote takken en bladeren kun je het beste verwijderen voordat je begint.

Het perceel omspitten

Om de grond goed los te maken en ondergrondse obstakels te verwijderen, is het goed om het gehele perceel om te spitten. Vaak kom je dan nog stenen, hout en wortels tegen.

Grond bemesten

Voordat je begint met inzaaien, kun je de grond bemesten. Zo weet je zeker dat er voldoende voedingsstoffen voor het toekomstige gras in de bodem zitten. Door te bemesten, zal het gras sneller en sterker gaan groeien.

Grond frezen of ploegen

Om de mest die nu over de grond heen ligt goed in de grond te krijgen, gebruik je een grond- of tuinfrees. Door de grond te frezen worden de bovenste laag aarde en de meststof goed door elkaar gemend, zodat de mest niet alleen op de oppervlakte ligt.

Grond plat rollen

Door de grond goed plat te rollen met een gazonroller, worden de overgebleven klonten aarde verpulverd. De reden dat de roller zo belangrijk is voor een mooi gazon komt doordat niet-plat gerolde grond gaat verzakken. Dan ontstaan er kuilen.

Vlak harken

Na het rollen is het verstandig om de laatste oneffenheden in het perceel vlak te harken. Dit doe je met een fijne grashark.

Gras zaaien

Nu is het tijd om het graszaad te zaaien. Let op dat het niet te hard waait als je het graszaad gaat zaaien. Bij harde wind is het moeilijk om het graszaad goed te verdelen over het perceel. Je kunt het gras met de hand zaaien of je kunt een strooiwagen gebruiken. Een strooiwagen zorgt ervoor dat het graszaad gelijkmatig wordt verdeeld. Dit lukt met de hand soms minder goed. Strooi de helft van het graszaad recht en de andere helft van het zaad overdwars. Dit zorgt voor een optimale verdeling.

Gras in harken

Na het zaaien ga je het gras inharken. Zo heeft het zaad meer kans om te ontkiemen. Het inharken doe je met een grashark. Je hoeft alleen de bovenste laag van de aarde te harken, 1 of 2 centimeter is prima.

De grond bewateren

Als je het graszaad zaait op een droog moment is het van belang om de grond na die tijd goed te bewateren. Blijf dit ook doen in de dagen na het zaaien als er in de tussentijd geen regen valt. In de weken daarna zal het graszaad uitgroeien tot een mooi en groen gazon. Onthoud wel dat nieuw gras kwetsbaar kan zijn. Daarom is het verstandig om het niet heel kort te maaien.

Kan graszaad tegen vorst?

Vorst zal geen schade toebrengen aan de zaadjes. Het groeien van de zaadjes zal echter wel stil komen te liggen door de vorst. Het gras zal, zodra de temperatuur weer hoger wordt, verder gaan ontkiemen en groeien.

Hoe vaak moet je graszaad besproeien?

Heb je net gras gezaaid? Dan is het belangrijk om de zaadjes en het gras vochtig te houden tot minstens twee weken na het ontkiemen. Een goede dosering is hierbij heel belangrijk! Je kan beter vier keer per dag licht sproeien dan een keer per dag zwaar sproeien, anders kunnen de graszaadjes namelijk wegspoelen.

Wanneer is gezaaid gras beloopbaar?

Het is van belang om het gezaaide gras zo min mogelijk te belopen. Hoelang je niet over het gras kan lopen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: de grondsoort, temperatuur, vochtigheid, zuurstofgehalte en de hoeveelheid licht. Gemiddeld gezien duurt het ongeveer 2 tot 3 maanden voordat het gras volledig beloopbaar zal zijn.