Moestuinen: je eigen moestuin maken

Een eigen moestuin beginnen voor beginners

Lijkt het je leuk om een eigen moestuin te hebben, maar heb je weinig of geen ervaring? Dat is geen enkel probleem met onze tips voor het beginnen met een moestuin. Er zijn verschillende aanpakken voor het aanleggen van een moestuin. Ook in het aanbod van verschillende zaden is heel veel keuze.

Het aanleggen van een moestuin

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop u een moestuin aan kunt leggen. Het meest gebruikelijk is het gebruiken van moestuinbakken. Deze zijn speciaal gemaakt om een moestuin in te maken. Er zitten vaak schotten en latten bij waarmee u kunt indelen hoe de verschillende vakken er uit moeten zien. Zo kunt u soorten groente gemakkelijk van elkaar gescheiden houden. Ook is het mogelijk om zelf moestuinbakken te maken van hout of steen.

Een geheel andere manier voor het aanleggen van je moestuin is het gebruiken van potten, kisten of bakken. Door alle planten te laten groeien in potten, kisten of bakken heeft u een moestuin die tijdens het groeien van groente nog steeds te verplaatsen is. Zo kunt u later de potten nog net even op een beter plek neerzetten als ze bijvoorbeeld te veel of te weinig licht krijgen.

Zorg voor de juiste omstandigheden

Voor een succesvolle moestuin is het van belang dat de omstandigheden waarin je groentes zich bevinden zo goed mogelijk zijn. In de perfecte situatie krijgen je plantjes de helft van de dag zon, en staan ze de andere helft in de schaduw.

Wanneer moet je de moestuin beginnen?

Een moestuin begin in het voorjaar. Zodra er geen vorst meer in de grond zit kan je beginnen met het aanleggen. Als je eerder wilt beginnen met je moestuin kan je in de winter alvast beginnen met het zaaien. De zaadjes kunnen ontkiemen en alvast beginnen met groeien. Zodra het voorjaar begint kan je ze overplanten naar de moestuinbak. Begin hier niet te vroeg mee als je maar beperkte ruimte hebt voor de planten.

Ben je te laat?

Als je eigenlijk al aan de late kant bent, halverwege het voorjaar bijvoorbeeld, dan is het mogelijk om met kleine plantjes alsnog snel je moestuin te beginnen. Kleine plantjes hebben natuurlijk al de tijd gehad om te ontkiemen en een stuk te groeien. Als je echt te laat bent is het verstandig om een heel goed plan te maken voor het volgende jaar. Zo ben je goed voorbereid en zal je het alleen maar beter aanpakken.

Makkelijke groenten voor de moestuin

Als u gaat beginnen met een moestuin zonder of met weinig ervaring is het verstandig om te beginnen met makkelijke groenten. Zo kunt u uitproberen hoe het u bevalt met een hoge kans van slagen. Als u een bepaalde groente erg graag uit wilt proberen, laat u dan vooral niet weerhouden door dit artikel. Wij geven u alleen het advies om voornamelijk makkelijke plantjes te kiezen zodat u niet met een geheel mislukt project eindigt.

Makkelijke groenten zijn o.a:

Sla
Andijvie
Knoflook
Wortels
Bieten
Kruiden
Ananaskers

Voor je begint met zaaien

Het is verstandig om een plan te maken voor je begint te zaaien. Zo kan je de moestuin efficiënt en mooi inrichten. Voor de beste indeling is het verstandig om alleen gewassen van dezelfde soort in elk vak te zaaien. De verschillende soorten gewassen hebben allemaal bepaalde voedingstoffen nodig. Door het volgende jaar de soorten in een ander vak te zaaien weet je zeker dat de grond niet uitgeput word.

Het onderhouden van een moestuin

Zorg dat je vaak het onkruid uit de moestuin verwijderd. Het laten groeien van onkruid kan er voor zorgen dat je plantjes te weinig voedingstoffen krijgen of te weinig ruimte hebben. Ook moet je regelmatig controleren of je plantjes genoeg water krijgen. Voor een nog beter resultaat is het ook verstandig om je moestuin regelmatig te bemesten.

 

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.