Mos verwijderen uit uw gazon

Mos dat groeit in gazons is een veel voorkomend probleem. Door de groei van mos krijgt gras het moeilijk. Mos zorgt er namelijk voor dat uw gras te weinig water en zon kan krijgen. Ook de zuurstofopname van uw gazon kan lijden onder de mos. Gelukkig is het verwijderen van mos niet heel moeilijk en kunt u snel zelf aan de slag. Er zijn heel veel soorten mos, en ze zijn niet allemaal slecht voor uw gazon. Toch wilt u het waarschijnlijk verwijderen omdat het het uiterlijk van uw gazon niet te goede komt.

De oorzaak van een gazon vol mos

Dit probleem kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Hieronder lichten we de mogelijkheden toe. Probeer voor u zelf na te gaan wat bij u in de tuin de oorzaak van de groeiende mos is. De reden dat het er groeit bepaald namelijk ook grotendeels hoe u het kunt bestrijden.

Mos door schaduw over het gazon 

Als er delen van uw gazon heel weinig zonlicht krijgen doordat de zon geblokkeerd word door bomen, uw huis of een schuur, dan kan dit de reden zijn dat er mos groeit.

Te zure grond 

Een te zure grond kan ook de groei van mos stimuleren. Gras zal namelijk aangetast worden door zure grond. Vervolgens verzwakt het gras. Mos daarentegen is een heel hardnekkig en groeit hard door.

Te kort maaien in het najaar 

Als u in het najaar uw gras te kort maait kan dit ook de reden zijn dat er mos in uw gazon groeit. U maait dan namelijk het vitale en gezonde gedeelte van het gras er helemaal af. Vervolgens neemt het mos het over van het gras en zit u met een probleem.

Waarom veroorzaakt dit de groei van mos?

Uiteindelijk komt het er bij alle oorzaken op neer dat uw gazon minder hardnekkig groeit als het mos. Doordat het mos goed kan groeien, ondanks dat het weinig licht krijgt geld niet voor het gazon. Ook de te zure grond zal uw gazon veel meer schaden dan dat het mos hier last van heeft. Verder beschadigt u mos niet als het gazon te kort gemaaid word. Dit kunnen we helaas niet over het gras zeggen.

Genoeg oorzaken, tijd om mos te verwijderen!

Mos verwijderen doet u met een verticuteermachine. Deze machine is speciaal gemaakt om alle stukjes mos uit uw gazon te trekken. Na het verticuteren zal uw gazon helemaal vrij zijn mos en de zogenaamde viltlaag die zich na een tijdje ophoopt bovenop uw gazon. Het kan echter wel zo zijn dat uw gras direct na te verticuteren lelijk is. Dit is niet erg en trek binnen een aantal dagen weer weg. Na het verticuteren krijgt het gazon weer meer zuurstof, water en zonlicht. Het zal dus veel vitaler en gezonder worden.

Organische meststoffen 

Ook organische meststoffen kunnen zeer goed helpen bij het verwijderen van mos. Doordat het gazon gezonder word van de mest zal het beter gaan groeien. De mos zal juist worden aangetast door de meststoffen en langzaam verdwijnen.

Mos bestrijden bij zure grond

Mos in zure grond kan worden bestreden met een speciaal soort kalk. Dit kalk noemen we gazonkalk. Door uw gazon hiermee te bestrooien gaat de zuurgraad stijgen. Als de zuurgraad van uw grond weer op peil is, zal uw gazon gezonder worden en het mos zijn voedingstoffen ontnemen. Hierdoor word het mos vaak meteen een stuk minder.

Het voorkomen van mos

Om mos te voorkomen moet u rekening houden met de hierboven genoemde oorzaken. Voor het gemak zetten we nog even een aantal tips om mos te voorkomen op een rijtje:

  • Zorg voor voldoende zonlicht over uw gehele gazon
  • Voedt uw gazon met meststoffen
  • Behandel de zure grond met gazonkalk
  • Verticuteer uw gazon af en toe

Meer informatie en hulpmiddelen:

➤ Wat is verticuteren
➤ Meststoffen
➤ Producten voor gazon herstel