Natuurstenen terras schoonmaken

Natuursteen schoonmaken

Natuurstenen terrastegels beschermt u door regelmatig onderhoud beter tegen externe invloeden. Maar natuurstenen tegels schoonmaken, hoe doet u dat op de juiste manier? In dit artikel geven we u handige onderhouds- en schoonmaaktips voor het reinigen van natuursteen.

Methodes om een natuurstenen terras te reinigen

Een terras van natuursteen vraagt niet veel onderhoud. Toch zorgt het regelmatig onderhouden voor een betere bescherming en voorkomt aantasting. Natuursteen maakt u op de volgende manieren schoon.

Natuursteen schoonmaken met water

Een emmer water, een borstel en een dweil. Meer heeft u niet nodig als u een licht vervuilde natuurstenen tegel schoon wilt maken. Bovendien is het een schoonmaken een stuk makkelijker wanneer het terras een schrobbeurt als preventieve behandeling krijgt.

Gebruik tijdens het schoonmaken niet te veel water. Dit kan het natuursteen beschadigen en kleine putjes veroorzaken. Het volstaat vaak om alleen maar water te gebruiken. Mocht u toch zeep willen gebruiken, kies dan voor een natuurlijke zeep zoals groene zeep. Gebruik ook niet te veel zeep. Zeep laat namelijk een klein vetlaagje op de natuurstenen tegels achter waardoor deze glad kunnen worden. Reinigen met schoon water is de veiligste manier.

Natuursteen reinigen met een hogedrukreiniger

Voor licht vervuilde natuurstenen tegels is een hogedrukreiniger een goede oplossing. Zorg er wel voor dat u alleen maar water gebruikt en geen producten toevoegt. Daarnaast is het belangrijk om de juiste druk in te stellen.

Een te hoge waterdruk beschadigt de toplaag en de voegen. De oneffenheden die hierdoor ontstaan zijn gevoelig voor meer schade en vuilophoping. Het is daarom beter om een veegmachine te gebruiken voor uw terras.

Het chemisch reinigen van een natuurstenen terras

Is uw natuurstenen terras erg vuil en helpen de bovenstaande methodes niet meer? Dan kan het chemische reinigen van uw terrastegels misschien nog helpen. Let hierbij wel heel goed op. Het is erg belangrijk dat u de juiste producten kiest op basis van het soort natuursteen. Het is niet verstandig om te kiezen voor agressieve zuren of alkalische schoonmaakmiddelen met chloor, antikalk of azijn.

Preventief onderhoud aan uw natuurstenen terras

Blijf uw natuurstenen terras ook na het reinigen goed onderhouden. Zo raden we ook aan om poreuze steensoorten te impregneren. Dan brengt u water- en oliewerende producten aan op de terrastegels. Daarmee beschermt u de tegels tegen vocht, vlekken en erosie. Om een blijvende werking te kunnen garanderen, is het wel verstandig om deze behandeling na verloop van tijd te herhalen.

Nadat het impregneren van de steen, reinigt u het met water en zeep. Neutrale synthetische zepen reinigen het natuursteen zonder het te beïnvloeden. Deze zepen kunnen wel de voegen aantasten. Daarom is het belangrijk om na het schoonmaken alles af te spoelen met water. Natuurlijke zepen voeden de natuurstenen terrastegels, maar ze laten wel een laagje achter dat u het beste met schoon water verwijdert.