Robot grasmaaiers, hoe werkt het?

Apparaten die ervoor zorgen dat je het werk zelf niet meer hoeft te doen zijn ontzettend handig! Robot grasmaaiers zorgen ervoor dat jij tijd over houdt om andere dingen te doen en zorgen ervoor dat het gazon altijd tiptop in orde is.
Maar hoe werkt een robot maaier eigenlijk? En hoe weet een robotmaaier nou precies wat er gemaaid moet worden? Dat leggen we uit!

Hoe werkt een robotmaaier?

Er zijn twee soorten robot grasmaaiers. Er zijn robot grasmaaiers met begrenzingsdraad (perimeter draad), maar er zijn ook robotmaaiers zonder draad. Beide soorten werken op accu en zijn voorzien van een sensor die meet hoeveel lading er nog in zit. Hierdoor rijdt de maaier altijd op tijd terug naar het basisstation om op te laden.

Robotmaaier met begrenzingsdraad
De meest voorkomende robot grasmaaiers werken met begrenzingsdraden. Dit draad wordt aangesloten op netstroom en staat daardoor constant onder een lichte spanning. Er wordt een elektromagnetisch signaal uitgezonden door het draad en dat wordt opgevangen door de robotmaaier als deze in de buurt komt. Hierdoor weet de maaier precies wanneer het tijd is om van koers te veranderen.

Robotmaaier zonder begrenzingsdraad
Technologie blijft ontwikkelen, zo ook de technologie van robot grasmaaiers. Robotmaaiers zonder draad werken met een sensor aan de onderzijde van de grasmaaier. Deze sensor detecteert automatische de rand van het gazon. Zodra wordt gedetecteerd dat de maaier van het gazon afrijdt, zal deze omkeren. De techniek van robotmaaiers zonder draad staan nog in de kinderschoenen, dit maakt de maaiers nog niet erg betrouwbaar.

Eén robotmaaier voor meerdere zones

Veel tuinen hebben meerdere gazons. Steeds meer robotmaaiers zijn in staat om meerdere zones te maaien. De voorwaarde is dan wel dat de doorgang die de stukken gazon met elkaar verbindt, makkelijk te begaan is. Door ook het pad af te bakenen met de begrenzingsdraden, weet de robotmaaier dat deze zich verplaatst naar een andere zone.

Wil jij een robotmaaier voor meerdere zones? Ga dan voor bijvoorbeeld de Cub Cadet XR5 1000.

Het installeren van een robot grasmaaier

Een robotmaaier installeren is een klusje waar je wat werk in moet steken, maar zodra je dit hebt gedaan, heb je er geen omkijken meer naar.

Maai een laatste keer
Voordat je de robotmaaier installeert, maai je het gras nog een keer zelf op de kortste stand. Hierdoor kun je de begrenzingsdraad makkelijker en dieper in het gazon bevestigen.

Bepaal de positie van het laadstation
Het laadstation is de plek waar de robotmaaier naar toe rijdt als de accu opgeladen moet worden. Het laadstation kan het beste geplaatst worden op een vlakke plaats aan de rand van het gazon. Dit is bij voorkeur een plek in de schaduw, uit het zicht en centraal. Houd er rekening mee dat er een stroompunt is of wordt aangelegd binnen het bereik van het laadstation.

Aanleggen van de begrenzingsdraad
De begrenzingsdraad plaats je aan de rand van het gazon en bepaalt het gebied waarop de robotmaaier zijn werk doet. De draad die je in het gras vastzet met haringen is nagenoeg onzichtbaar in het gras. Wil je de draad volledig wegwerken, dan kun je met behulp van een spade of kantensteker de draad onder de grond leggen. Dan kun je het gras nog verticuteren zonder de begrenzingsdraad te beschadigen.

Verbinden met het laadstation
De begrenzingsdraad leg je vanaf het laadstation met de klok mee rondom het gazon. Werk langs de randen weer terug naar het laadstation. Daarna verbind je de gidsdraad met het laadstation. Zo kan de maaier het laadstation altijd terugvinden.

Wat is de beste robot grasmaaier?

Wat de beste robot grasmaaier is, is voor een deel afhankelijk van jouw situatie en wensen. Het aanbod maaiers is groot en de mogelijkheden zijn uitgebreid. We zetten hier een aantal zaken op een rijtje die je kunt meenemen in de afweging.

Stap 1: De oppervlakte van het gazon
De oppervlakte van het gazon bepaald voor een groot deel welke robotmaaier het meest geschikt is. Er zijn robotmaaiers die geschikt zijn voor een gazonoppervlakte van maximaal 300m2 tot maaiers die een gazonoppervlak van wel 5000m2 aankunnen. Bekijk van tevoren hoe groot het gazonoppervlak is en welke maaier dit aankan.

Stap 2: Aantal zones
Heb je meerdere grasvelden? Dan is een robotmaaier die meerdere zones kan maaien een verstandige oplossing. De ene robotmaaier kan maar 1 zone terwijl de andere wel 6 zones kan maaien.

Stap 3: Maaibreedte en -hoogte
Is het belangrijk dat het gras op een bepaalde hoogte wordt gemaaid? Dan is het van belang om hier goed naar te kijken. De ene maaier kan maaien tot een minimale hoogte van 15 mm terwijl een andere maaier wel tot een maximale hoogte van 100 mm kan.
Kleine maaibreedtes zijn geschikt voor kleinere tuinen, grotere maaibreedtes voor grotere tuinen.

Stap 4: Bediening met of zonder app
Aan de bovenkant van de robotmaaier zit een bedieningspaneel. Hierop kun je het maaischema instellen. Er zijn ook robotmaaiers die een extra bedieningsmogelijkheid hebben, een app. Ieder merk heeft een eigen app met eigen mogelijkheden, zoals het instellen van maaischema’s en het besturen van de robotmaaier op afstand.

Stap 5: Gemak
Robotmaaiers komen met vele extra’s, de ene maaier met nog meer dan de andere.
Sommige maaiers zijn uitgerust met regensensoren, botssensoren en rijden automatisch terug als de accu bijna leeg is.

In onze webshop kun je eenvoudig robotmaaiers vergelijken en maak je de beste keuze!