Robotmaaiers: hoe werkt een robotmaaier?

Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier is een relatief nieuw soort grasmaaier. Een typerend kenmerk van een robotmaaier is dat hij zelf het gazon maait en dat je er dus verder weinig omkijken naar hebt. Alle robotmaaiers werken op accu, maar hoe weet een robotmaaier nou precies wat hij moet maaien? Dat is wat we je uit gaan leggen in dit artikel.

De techniek van een robotmaaier

Er zijn twee soorten robots binnen de categorie robotmaaiers. U kunt namelijk kiezen voor een machine die gebruik maakt van een begrenzingsdraad of perimeter draad, maar er zijn ook maai robots verkrijgbaar die zonder draad hun werk kunnen doen. Beide soorten robotmaaiers zijn voorzien van een sensor die meet hoeveel lading er nog in zijn accu zit. Hierdoor zal hij automatisch op tijd naar zijn basisstation toe rijden om op te laden. Met draad Een robotmaaier die gebruik maakt van begrenzingsdraad is het meest gebruikelijk. Het draad word aangesloten op netstroom en staat dus constant onder lichte spanning. Het elektro magnetische signaal dat word uitgezonden door het draad word opgevangen door de robotmaaier als hij er dicht bij komt. Hierdoor weet hij precies wanneer het tijd is om om te keren. Zonder draad Robotmaaiers zonder draad zijn een vrij nieuw type machine. Hierdoor zijn er nog niet zo veel modellen beschikbaar als met draad. Aan de onderzijde van de grasmaaiers zonder draad bevindt zich een sensor. Deze detecteert automatisch de rand van het gazon. Zodra hij ziet dat hij van het gras af gaat zal hij net als met begrenzingsdraad omkeren en verder maaien. Momenteel raden wij u nog aan om te kiezen voor een maaier die gebruik maakt van het perimeter draad, tenzij u kiest voor een ‘premium’ of ‘high-end’ model. In de goedkopere machines werkt de techniek namelijk (nog) niet zo goed als de modellen met draad. Wil u toch graag een robotmaaier zonder draad? Dan helpen wij u graag de juiste machine te vinden!

Meerdere zones

Veel robotmaaiers zijn inmiddels in staat om meerdere zones te maaien, zonder uw hulp. Een eis aan de zones is echter wel dat er een begaanbare doorgang is die de stukken gazon verbind. Door het pad ook af te bakenen met begrenzingsdraad en de machine goed in te stellen weet de robotmaaier dat hij zich verplaatst naar een andere zone. Als u kiest voor een robotmaaier zonder draad kunt u niet volledig automatisch uw verschillende zones laten maaien. U zult de machine zelf naar het volgende stuk gras moeten tillen.

Onderhoud voor robotmaaiers

Het maaien hoef je met een automatische grasmaaier nooit meer zelf te doen. Wel is het belangrijk dat je tijdig het weinig onderhoud aan uw machine pleegt. Zo is het van groot belang dat u de robotmaaier messen af te toe controleert en minstens 1 keer per jaar vervangt. Botte messen van uw maairobot zorgen voor verminderde veiligheid en prestaties. Om te voorkomen dat er meer onderhoud nodig is aan uw machine is het verstandig om hem binnen te zetten in de winter. Onze ervaring met het merk Robomow is tot nu toe ongeëvenaard. Daarom raden wij onze klanten eigenlijk altijd aan om een van de prachtige Robomow robotmaaiers aan te schaffen. Als officieel dealer kunnen wij eventueel de professionele installatie verzorgen.