Je tuin winterklaar maken

Je tuin winterklaar maken

Als je volgend voorjaar wilt genieten van een mooie tuin is een goede voorbereiding nodig. Deze voorbereiding start al in de wintermaanden. Het winterklaar maken van je tuin hoeft niet veel tijd te kosten. Begin er op tijd mee en verdeel de werkzaamheden over meerdere dagen. Dan blijft het werken in de tuin ook in de winter leuk.

Planten steunen tijdens de winter

Hoogstaande planten hebben steun nodig als het vriest. De stelen van deze planten worden strogeel en kurkdroog. Komt er dan sneeuw op te liggen? Dan worden ze topzwaar en kunnen ze knappen. Zet er als voorzorg een plantensteun omheen. Na de winter kun je alle plantensteunen weer opbergen voor de volgende koude periode.

Planten beschermen

Vorstgevoelige planten moet je beschermen tegen vorst. Doe je dat niet? Dan kunnen ze tijdens de vorst doodvriezen. De precieze temperatuur hiervoor verschilt per plant. Ga je de tuin winterklaar maken? Zoek dan uit bij welke temperaturen bescherming nodig is. De meeste planten bescherm je door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute en daartussen wat stro en/of droog blad.

Het gazon winterklaar maken

Wil je dat je gazon zo goed mogelijk door de winter komt? Dan moet je daar de volgende stappen voor ondernemen:

  • Hark alle bladeren van het gras, zodat het gazon licht kan vangen en groen blijft.
  • Maai het gazon eind oktober voor een laatste keer, met een maaihoogte van 4 cm.
  • Laat gevallen sneeuw op het gazon liggen.
  • Loop zo min mogelijk over het bevroren gazon.

Vergeet de buitenkraan niet

Heb je een buitenkraan of tuinslang? Vergeet dan niet om de kraan af te sluiten en de slang weg te halen. Tap de kraan af met een vorstventiel en blaas de tuinslang leeg. Vorstschade aan gieters en bakken voorkom je door ze leeg te gieten.

Bloembollen planten

Veel mensen willen graag voorjaarsbloeiers in de tuin. Wanneer je na afloop van de winter op de aanwezigheid van verschillende prachtige bloemen in de tuin wilt rekenen, doe je er goed aan om deze in de herfst al te planten. Houd er wel rekening mee dat je bloembollen niet meer kan planten zodra er vorst in de grond zit. Ook wanneer de grond waarin de bloembollen komen kletsnat is, raden we aan om met het planten nog even te wachten.

De vijver winterklaar maken

Een groot deel van de vijverplanten sterft in de late herfst af. Door het rottingsproces van de planten ontstaan giftige gassen. Om dit te verhelpen zet je een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver. Door zo’n apparaat ontsnappen de giftige gassen en komt er zuurstof bij de vissen.

Vogels

Als je drinkbakken voor vogels in de tuin hebt, vergeet dan ook niet om deze te legen. Je doet dit zodat de vogels niet meer kunnen badderen, want als hun vleugels in de winter nat worden kunnen ze bevriezen. Maak ook de vogelhuisjes schoon en hang ze op een veilige plek op.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.